mps-ecas.jpg

 
 
Rabobank Westland en MPS organiseren bijeenkomst voor Tuinbouwjongeren Westland
Op 26 november jl. vond de Raboavond: ‘Duurzaamheid binnen de Tuinbouw’ plaats. Het programma werd verzorgd door Lambert van Horen (tuinbouw analist bij Rabo Research Food & Agri business) en Raymond Scheepens (commercial manager bij MPS). 

Tuinbouw Jongeren Westland (TJW) is een netwerk voor jongeren van 16 tot 35 jaar die werkzaam zijn in de glastuinbouwsector.

Een vereniging met meer dan 300 leden; dit zijn zowel (potentiële) glastuinbouwondernemers als werknemers die werken voor aanverwante bedrijven zoals banken, exporteurs, makelaars en toeleveranciers. 
TJW wil hét kennisplatform zijn voor de jongste generatie die werkzaam is in en rond de Westlandse tuinbouw. 
Tijdens de bijeenkomst lichtte Raymond Scheepens (MPS) de ambities van MPS toe om de gehele tuinbouwketen te verduurzamen door middel van aantoonbaar transparante certificering. Lambert van Horen (Rabobank) ging hier verder op in door te stellen dat certificering een middel is op weg naar duurzaamheid, niet een doel op zich. Vervolgens werd er ingegaan op de wijze waarop duurzaamheid een rol speelt in de financiering van glastuinbouwbedrijven en ook wat de bank doet om verduurzaming te helpen faciliteren. 

Bent u ook geïnteresseerd in een presentatie over hoe MPS de tuinbouwsector helpt te verduurzamen? Neem dan contact op met Eveline van Hooren via e-mail: .
 
GRASP en het GGN-label; hoe zit het nu precies?

Aangescherpte retaileisen
Supermarkten in Duitsland zoals Aldi Süd, Aldi Nord en Lidl zijn al geruime tijd bezig met het doorvoeren van sociale- en milieu-eisen. Op dit moment werken ze al met internationaal erkende milieu- en duurzaamheidsnormen zoals MPS, GLOBALG.A.P. en Fairtrade. Tot op heden lag de focus vooral op snijbloemen; dit wordt nu nog verder uitgebreid tot het hele bloemen- en plantenassortiment. Daarom moeten vanaf 2019 alle leveranciers van deze bedrijven een GLOBAL.G.A.P. (of gebenchmarkt schema zoals MPS-GAP) hebben. Sommige supermarkten zullen om een consumentenlabel van GAP certificering vragen; het GGN-label.

 
Voorwaarden gebruik GGN-label (consumentenlabel)
Mocht u als kweker het GGN-label (consumentenlabel) willen gaan gebruiken op uw producten (omdat dit wordt gevraagd door bijvoorbeeld de handel of retail), dan is het noodzakelijk dat u GRASP toevoegt aan uw MPS-GAP certificatie (dit is een eis die door GLOBALG.A.P. gesteld is). Mocht u al MPS-SQ gecertificeerd zijn dan dekt u al bijna alle punten van de GRASP-risicoanalyse af. 

Wat is GRASP? 
GRASP is geen certificaat maar een risicoanalyse en add-on-module op GAP-certificering. GRASP staat voor GLOBALG.A.P. Risk Assesment on Social Practice, en is een risicobeoordeling op het gebied van sociale aspecten op een bedrijf. Denk hierbij aan het welzijn en beloningsniveau van medewerkers alsook gezondheids- en veiligheidsaspecten. 

De GRASP-module bestaat uit 11 gestandaardiseerde vereisten en 1 extra QMS-vereiste om sociale criteria binnen de sector te beschermen. De volgende thema’s komen aan bod:
-    Werknemersrepresentatie
-    Klachtenprocedure
-    Eigen verklaring over ‘good social practices’ en mensenrechten
-    Toegang tot nationale laboratoriumvoorschriften
-    Contracten die voldoen aan de nationale wetgeving
-    Eerlijk loon
-    Geen kinderarbeid
-    Scholing voor alle kinderen die eventueel op een productielocatie wonen
-    Gereguleerde werktijden
-    Regeling voor collectieve onderhandelingen
-    Geen discriminatie

Praktische zaken rondom GRASP
-    De GRASP-module kan samen met de MPS-GAP audit plaatsvinden. 
-   De beoordelingsresultaten worden vervolgens geüpload naar de GLOBALG.A.P.-database en zijn dan zichtbaar voor partners in de keten die toegang hebben tot deze database.
-    Om het GGN-label te mogen voeren dient u 100 procent te voldoen aan de eisen van de GRASP-risicobeoordeling. 
-     De GRASP-beoordeling is een jaar geldig.
-    Mocht u in het bezit zijn van MPS-SQ certificering dan hoeft u maar 3 punten ‘aan te vullen’ te weten: (1) Werknemersrepresentatie (2) Klachtenprocedure (3) Eigen verklaring over ‘good social practices en mensenrechten. 
-  Denk eraan dat u als kweker MPS-GAP of GLOBALG.A.P./ en GRASP gecertificeerd bent en u wilt gebruik maken van het GGN-label u zich moet registreren via de website van GlobalG.A.P. 

Gebruik GGN-logo
Bedrijven die het GGN-label (GLOBALG.A.P.- consumentenlabel) op producten willen plaatsen moeten een licentie overeenkomst sluiten met GLOBALG.A.P. en hiervoor een licentie afdracht betalen. In de praktijk zal dit meestal door de handelaar gebeuren. Mocht u meer informatie willen over het gebruik van het GGN-label, mail dan naar: .

Mocht u vragen hebben of meer informatie nodig hebben neem dan contact op met ons Service & Support team via of tel. +31 (0) 174 615 715.
 
Nu ook Engelstalige instructievideo’s registratie MPS-ABC online 
 
MPS faciliteert deelnemers aan de MPS-ABC registratie en MPS-ProductProof, op een zo efficiënt en eenvoudig mogelijke wijze, om hun verbruik te registeren. 
Wanneer u gebruik maakt van  MY-MPS perioderegistratie of  MY-MPS dagregistratie en hier vragen over heeft kunt u tegenwoordig ook onze instructievideo’s raadplegen met handige tips & tricks. U kunt de instructievideo’s hier vinden. Daarnaast staan de Engelstalige video’s (MY-MPS Periodic registration en MY-MPS Day registration) sinds deze week online. 
Natuurlijk staat ons Service & Support team ook altijd voor u klaar via of tel. +31 (0) 174 615 715.
 
MPS-ABC tip 
Wilt u beter scoren op energie? Maak dan gebruik van groene en duurzame energiebronnen. Het gebruik van energie uit duurzame bronnen (wind, zon, aardwarmte, water) telt niet mee in de kwalificatie van MPS-ABC, dit in tegenstelling tot energie uit fossiele bronnen die wel meetellen in de kwalificatie. 
Zit u aan uw grens om te besparen, maar koopt u fossiele energie (gas, grijze stroom) en wilt u uw  aantal punten op dit thema verbeteren, denk dan na over de inkoop van groene energie. Daar scoort u beter mee.
 
Eerste ‘Dag van good environmental practice in horticulture’ in Parijs
Afgelopen maand vond er voor het eerst de ‘Dag van good environmental practice in horticulture’ plaats in Parijs. Ruim 80 deelnemers woonden de bijeenkomst bij. Deze bijeenkomst werd gezamenlijk georganiseerd door MPS en Exellence Végétale, de organisatie die het certificaat Plante Bleue beheert. Het doel van de bijeenkomst was enerzijds te leren van elkaars ‘best practices’ op het gebied van innovaties in duurzame tuinbouw, en anderzijds de toegevoegde waarde van certificering in de branche duidelijk te maken en de complementariteit tussen schema’s als Plante Bleue en MPS-ABC te laten zien. 

Pierre de Premare, voorzitter van de MPS-kwekersvereniging in Frankfrijk en Thierry Browaeys, voorzitter van Blante Bleue spraken eerst het belang uit van duurzaam produceren om de grote uitdagingen op het gebied van milieu-impact aan te pakken.


 
Er vonden 5 ‘technische’ workshops plaats over ‘best practices’ op het gebied van technische ontwikkelingen bij geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen (Integrated Pest Management of IPM), innovaties op het gebied van ontsmetting, alternatieven voor chemische onkruid bestrijding en alternatieven voor chemische groei regulatoren. 
Verder kwam ook het belang van MPS-ABC registratie aan bod.

Mikael Mercier, voorzitter van VAL’HOR, sprak de ambitie uit deze dag van ‘good environmental practice in horticulture’ jaarlijks te gaan organiseren, en nog meer te gaan communiceren hoe innovatief de sector werkt aan duurzaamheid, ook in Frankrijk.

Voor meer informatie neem contact op met Marie-Françoise Petitjean (Engels of Franstalig) (Coordination MPS-France). Via telefoonnummer + 33 (0)9 63 53 60 21 of e-mail .
 
Bedrijf in beeld: Ammerlaan-Sosef
 
Afgelopen maand won Ammerlaan-Sosef de Dutch Flower Award in de categorie planten. De Dutch Flower Awards stonden dit jaar in het teken van duurzaamheid. 
Ammerlaan-Sosef is in 1999 ontstaan nadat Ard Ammerlaan samen met zoon Jeffrey en medewerker Gertjan Sosef een samenwerking zijn begonnen. Ammerlaan-Sosef heeft een jaarprogramma met Primula, Cyclamen en Celosia.
Per jaar produceren ze in totaal zo’n 5 miljoen planten. De planten verkopen ze onder het Decorum-merk. De afgelopen jaren gebruikt Ammerlaan-Sosef steeds meer biologische bestrijdingsmiddelen. Gertjan Sosef: “Kwaliteit en duurzaamheid hebben bij ons altijd hoog in het vaandel gestaan. Mede hierdoor hebben we al jaren MPS-A, MPS-GAP en MPS-SQ certificering en zijn sinds medio 2018 ook MPS-ProductProof deelnemer met al onze producten. Deelname aan MPS-ABC registratie en MPS-certificering is voor ons nooit een ‘verplichting’ geweest. We hebben dit altijd gezien als een goede samenwerking en heeft ons gebracht op het punt waar we nu staan."
 
Het MPS-vignet; heeft u alles op orde?
 
Op 23 augustus 2017 is het uniforme MPS-vignet geïntroduceerd. Dit vignet is in de plaats gekomen van een veelvoud aan MPS-vignetten en logo’s die tot op dat moment in de sierteeltsector werden gebruikt. In combinatie met het interactieve platform www.volgjebloemofplant.nl , draagt het uniforme MPS-vignet bij aan uniforme werkwijze en labeling van producten afkomstig van MPS gecertificeerde bedrijven, en biedt het de consument transparantie.

De oude vignetten mogen tot en met het einde van dit jaar gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2019 mogen de oude vignetten van de betreffende certificaten niet meer gebruikt worden voor de lopende zaken, waaronder verpakkingen, plantenstekers etc.
Hier vindt u meer informatie.
 
 
Vacatures
Word jij onze nieuwe collega?
 • Vacature Auditor
 • Vacature Senior Auditor
 • Vacature Auditor Senior Substraten
 • Vacature Auditor Voedselveiligheid
Bekijk hier onze vacatures!
 
Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met het MPS-Service & Support team.

T. +31 174 615715
E. 
 

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

 
 
 
*|MC:SUBJECT|*
Het is alweer november. De tijd vliegt als je het druk hebt en druk hebben we het bij MPS. Gelukkig zijn we druk met goede dingen. Onlangs hebben we het 500e MPS-GAP certificaat mogen uitreiken aan Griffioen Wassenaar en deze week hebben we de 100e deelnemer aan MPS-ProductProof (Van Veen Gerbera) mogen verwelkomen. Dat duurzaamheid in de tuinbouwsector hoog op de agenda staat merken wij bij MPS dagelijks. We zijn dan ook onze organisatie aan het voorbereiden op nog veel meer deelnemers. 
Dat vraagt automatisering van onze processen en digitalisering van onze producten. Voortgang waarover wij in de komende periode verder zullen berichten. Ik ben heel trots op alle MPS deelnemers die de stap zetten naar het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en daarmee de milieubelasting van hun processen verlagen. Ik ben ook trots op al mijn MPS collega’s die de groeiende stroom MPS deelnemers opvangen, verwelkomen en zich iedere dag inzetten om optimale support aan onze deelnemers te verlenen.

Yolande van den Boom
CEO MPS-Groep
Bekendmaking 100e MPS-ProductProof deelnemer tijdens RFH Trade Fair: Van Veen Gerbera
 
Tijdens de openingsdag van de RFH Trade Fair is de 100e deelnemer aan MPS-ProductProof bekend gemaakt; Van Veen Gerbera uit De Lier. 

Duurzaam ondernemerschap staat hoog in het vaandel bij Van Veen. Aad van Veen: “We zijn al meer dan 20 jaar MPS-ABC deelnemer, MPS-Socially Qualified, en nu dus ook MPS-ProductProof deelnemer. Van Veen Gerbera, wil als onderdeel van Colours of Nature, graag bij de koplopers in de sierteelt blijven meelopen. Dit vergt een continue inspanning.” 
Kwekers die aan MPS-ProductProof deelnemen zijn van de 4-wekelijkse registratie overgestapt op een dagregistratie voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast worden er gedurende de teelt monsters genomen (minimaal 4 per jaar). Op deze manier ontstaat er een betrouwbaar overzicht van de werkzame stoffen die enerzijds geregistreerd zijn en anderzijds worden aangetroffen in de monsters. Zij worden getoetst aan het wettelijk kader en op verzoek, aan de bovenwettelijke lijsten. Hierbij is het mogelijk om lijsten te selecteren waardoor in een oogopslag zichtbaar is of producten voldoen aan de eisen van een specifieke retailer of marktpartij. 

MPS-ProductProof is daarmee een perfecte transparantie-tool die aantoonbaar maakt dat bepaalde werkzame stoffen ontbreken in en op sierteeltproducten. Voor afnemers biedt MPS-ProductProof garanties; zij mogen er op vertrouwen dat deze producten vrij zijn van bepaalde werkzame stoffen en kunnen zo waarborgen dat de geleverde producten duurzaam geteeld zijn. Yolande van den Boom (CEO MPS-Groep): “MPS-ProductProof is een unieke tool voor kwekers en handelaren om het gebruik van werkzame stoffen actueel inzichtelijk te hebben en digitaal met ketenpartners te delen via het MPS Trade Portal”. 
MPS geeft presentatie tijdens GLOBALG.A.P. Summit 2018 
Tijdens de GLOBALG.A.P. Summit 2018 van 5 t/m 7 november in Lima, Peru, heeft Leen Klaassen (coördinator Zuid-Amerika) een presentatie gegeven. Centraal stond de vraag wat de uitdagingen zijn op het gebied van duurzaamheid en hoe duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt in consumentengedrag. Onder andere de ambitie om duurzaam geproduceerde (sierteelt) producten de standaard te laten worden, keten transparantie en focusgebieden met betrekking tot duurzaamheid (gewasbeschermingsmiddelen, milieu, sociale aspecten) kwamen aan bod. "De conclusie die voorzichtig getrokken mag worden, is dat duurzaam produceren geen bijzonderheid mag zijn, maar juist tot de nieuwe minimale eis moet worden verheven en dient te worden gecommuniceerd naar de consument" aldus Klaassen.
Met GLOBALG.A.P. zijn diverse technische aspecten over certificering verder besproken en binnenkort verwachten we verdere afstemming, ook met de andere spelers, in het veld om duurzaamheid binnen handbereik van alle telers te brengen. Andere sprekers tijdens deze sessie waren Ximena Franco-Villegas, Directeur Asocolflores/Florverde (Colombia) en Johan Hulleman Head of QA, Jumbo Supermarkten B.V. Voor meer informatie: www.summit2018.org.
MPS presenteert Environmental Impact Indicator tijdens FSI-meeting op IFTF
 
Sinds 5 jaar organiseert FSI2020 een jaarlijkse ‘update’ meeting tijdens de IFTF in Vijfhuizen. Tijdens deze sessie presenteerde Jeroen Oudheusden (FSI2020) de belangrijkste thema’s waar de komende tijd de focus op zal liggen zoals ‘FSI Beyond 2020' en uitbreiding naar een ‘environmental scope’met ‘daily record keeping’ voor producenten. Harold Beek gaf namens MPS een presentatie over de environmental impact indicator (EII) die MPS heeft ontwikkeld. 

De EII  drukt de milieu-impact uit, in gebruikte hoeveelheid werkzame stoffen maal de potentiële risico’s van die stoffen. Het potentiële risico van een stof wordt bepaalt op basis van de  chemische eigenschappen van de stof (toxiciteit, afbreekbaarheid en mobiliteit) in combinatie met emissie beperkende factoren.

Alle winnaars Dutch Flower Group Awards 2018 zijn MPS deelnemers
Op donderdag 8 november zijn de Dutch Flower Group Awards 2018 uitgereikt in de stand van de Dutch Flower Group (DFG) tijdens de Royal Flora Holland Trade Fair in Aalsmeer. Het is inmiddels de 17e keer dat DFG met de Dutch Flower Awards haar ketenpartners letterlijk in de schijnwerpers zet. Karel Bolbloemen is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Snijbloemen. In de categorie Planten ging de onderscheiding naar Ammerlaan-Sosef uit Honselersdijk. Leybaert (België), gevestigd in Moerbeke-Waas, is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Buitenlandse Leverancier.
Alle winnaars zijn MPS-ABC gecertificeerd en Leybaert en Ammerlaan-Sosef zijn beiden MPS-ProductPRoof deelnemers. In zijn speech gaf Marco Van Zijverden, CEO DFG aan dat op gebied van digitalisering op korte termijn grote stappen worden verwacht op mogelijke samenwerking in de sector. Daarnaast is duurzaamheid, het thema van de Dutch Flower Awards dit jaar, binnen de Dutch Flower Group en vele gelederen van de sierteeltsector een absolute prioriteit. Het realiseren van 90% sustainable sourcing staat centraal; hierbij wordt ook samengewerkt met bijvoorbeeld MPS en FSI2020.
(c) Dutch Flower Group/Fotomel.nl
Het MPS-vignet; heeft u alles op orde?
 
Op 23 augustus 2017 is het uniforme MPS-vignet geïntroduceerd. Dit vignet is in de plaats gekomen van een veelvoud aan MPS-vignetten en logo’s die tot op dat moment in de sierteeltsector werden gebruikt. In combinatie met het interactieve platform www.volgjebloemofplant.nl , draagt het uniforme MPS-vignet bij aan uniforme werkwijze en labeling van producten afkomstig van MPS gecertificeerde bedrijven, en biedt het de consument transparantie.

De oude vignetten mogen tot en met het einde van dit jaar gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2019 mogen de oude vignetten van de betreffende certificaten niet meer gebruikt worden voor de lopende zaken, waaronder verpakkingen, plantenstekers etc.
Hier vindt u meer informatie.
Vacatures
 
Word jij onze nieuwe collega?
 • Vacature Medewerker Binnendienst
 • Vacature Service & Support Medewerker
 • Vacature Auditor
 • Vacature Senior Auditor
 • Vacature Auditor Senior Substraten
 • Vacature Auditor Voedselveiligheid
Bekijk hier onze vacatures!
Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met het MPS-Service & Support team.

T. +31 174 615715
E. 

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

*|MC:SUBJECT|*
Platform Duurzame Handel roept kwekers op te certificeren
 
Op 15 oktober jl. vond de kwekersbijeenkomst van het Platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten plaats. Tijdens deze bijeenkomst stond het belang van certificering centraal. Ruim 90 telers, handelaren en direct betrokkenen waren aanwezig. Vanuit MPS lichtte Raymond Scheepens o.a. deelname aan MPS-ABC en MPS-GAP toe. Daarnaast vond er ook een presentatie van SMK over ‘On the Way to PlanetProof plaats’.
 
Handelaren brachten tijdens de kwekersbijeenkomst het belang van certificering voor de bollensector onder de aandacht. Fred Moolenaar van Moolenaar B.V. benadrukte dat certificering een must is om te kunnen blijven leveren. Maar het moet ook een stukje intrinsieke motivatie zijn, vindt hij. “We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de planeet. De ambitie moet worden ingebed in organisaties. Dat moeten we als eenheid uitstralen naar onze afnemers.”
 

Eenduidige conclusie luidde dat certificeren een basiseis is geworden. “Belangrijkste is dat het proces van verduurzamen wordt ingezet. Door te laten zien dat inspanningen worden gepleegd, kan de sector de lead nemen”, aldus de handelaren. Zij verzochten de kwekers om minimaal in te zetten op MPS-ABC. “Daarna kan de stap worden gezet naar een zwaardere vorm van certificering. Of meteen een stap verder te gaan met bijvoorbeeld MPS-GAP.”

Raymond Scheepens: “Het is goed om te zien dat ook in de bollenteelt er nu nog meer aandacht komt voor duurzaamheid en certificering. Inmiddels heeft MPS ruim 225 MPS-ABC deelnemers in de bollenteelt; zij vertegenwoordigen ruim 8100 hectare. In 2008 was dit slechts 2000 hectare. Progressie op het gebied van duurzaamheid in deze sector is dus duidelijk zichtbaar, de uitgesproken ambities van het platform zullen dit proces in de nabije toekomst alleen maar versnellen”.  
Naar aanleiding van de bijeenkomst hebben de eerste nieuwe kwekers zich inmiddels aangemeld voor MPS-ABC-certificering.

Voor meer informatie, neem contact op met Raymond Scheepens (+31(0)6 53 86 25 51) of e-mail .
Presentatie conceptversie MPS-ABC tijdens MPS-Klantenpanel
Tijdens de bijeenkomst van het MPS-Klantenpanel op 17 oktober jl. in De Lier werd het conceptschema MPS-ABC 2019 gepresenteerd aan ruim 75 kwekers. De hoofdthema’s binnen MPS-ABC versie 2019 omvatten een intensievere controle op toelating, sneller en nauwkeuriger registreren en het sluiten van de gehele keten. Daarnaast gaat de betrouwbaarheid van deelnemers een belangrijke rol spelen in de frequentie van audits &  monsternames en zal het sanctiebeleid aangescherpt worden.

Naast de presentatie was er ruime gelegenheid tot discussies. De opmerkingen en suggesties worden meegenomen in de verdere ontwikkeling
van het MPS-ABC schema.  Uiteindelijk waren de aanwezige kwekers het overwegend eens met de stelling dat de voorgestelde veranderingen een verbetering zijn van het MPS-ABC schema en dat een aantal ambities zelfs nog verder aangescherpt mogen worden.

Aanstaande maandag ontvangen deelnemers aan het MPS-Klantenpanel het verslag van deze bijeenkomst; 

Mocht u een samenvatting van het verslag willen ontvangen neem dan contact op met Eveline van Hooren:

(+31(0)174 615 715) of e-mail .
Eerste certificaten Nul-lozing uitgereikt door MPS-ECAS
 
Sinds 1 oktober 2017 is het certificatieschema MPS-Waterzuivering van kracht. Hierin zijn eisen opgenomen voor bedrijven met een zuiveringsinstallatie. Dat is gedaan op basis van het Wettelijk Gebruiksvoorschrift (WG) van imidacloprid-houdende middelen. In dit WG is nu ook een certificeringseis opgenomen voor bedrijven die niet lozen, de zogenaamde Nul-lozing.

Vanuit ondernemers en handhavers was er behoefte aan duidelijkheid over de situaties waarin geen restwater wordt geloosd. Doelstelling was om helderheid te scheppen voor een ondernemer met teelt in kassen over de benodigde bewijsvoering dat Nul-lozing op het bedrijf aannemelijk is en via welke methode een toezichthouder dit kan toetsen.

Op 24 oktober jl. zijn de eerste twee certificaten Nul-lozing uitgereikt aan Wim-Jan Paauw van Paauw Lilies en Robert Zuyderwijk van P. van der Haak Handelskwekerij.
Wim-Jan Paauw: “Wij hebben ons ingespannen om dit certificaat te behalen omdat we er trots op zijn dat we aan de Nul-lozing kunnen voldoen; we hebben hiervoor veel investeringen gedaan. Daarnaast vinden we het positief dat we middels dit certificaat op een transparante manier kunnen aantonen dat we serieus met duurzaamheid en regelgeving omgaan”. 

P. van de Haak Handelskwekerij (gespecialiseerd in uitgangsmateriaal voor geraniums) heeft tijdens de bouw van de nieuwe locatie in 2016 al rekening gehouden met Nul-lozing. “Naast MPS-ABC en MPS-ProductProof past het Nul-lozing certificaat prima in dit rijtje. Via de Nul-lozing certificering kunnen we dat nu aantoonbaar maken naar overheid, markt en overige stakeholders dat wij emissievrije waterstromen hebben binnen ons bedrijf.
Wij hergebruiken al ons water; meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen komen dus nooit in het milieu terecht. De Nul-lozing certificering sluit mooi aan bij onze kernwaarden en duurzaamheidstrategie, waardoor we aantoonbaar stappen zetten in de verduurzaming van onze productie” aldus Zuyderwijk. 

Voor meer informatie, neem contact op met MPS-Service & Support (+31(0)174 615 715) of e-mail .
Het MPS-vignet; heeft u alles op orde?
 
Op 23 augustus 2017 is het uniforme MPS-vignet geïntroduceerd. Dit vignet is in de plaats gekomen van een veelvoud aan MPS-vignetten en logo’s die tot op dat moment in de sierteeltsector werden gebruikt. In combinatie met het interactieve platform www.volgjebloemofplant.nl , draagt het uniforme MPS-vignet bij aan uniforme werkwijze en labeling van producten afkomstig van MPS gecertificeerde bedrijven, en biedt het de consument transparantie.
 
De oude vignetten mogen tot en met het einde van dit jaar gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2019 mogen de oude vignetten van de betreffende certificaten niet meer gebruikt worden voor de lopende zaken, waaronder verpakkingen, plantenstekers etc.

Hier vindt u meer informatie.


    
Vacatures
 
Word jij onze nieuwe collega?
 • Vacature Medewerker Binnendienst
 • Vacature Service & Support Medewerker
 • Vacature Senior Auditor
 • Vacature Auditor
 • Vacature Auditor Voedselveiligheid
Bekijk hier onze vacatures!
Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met het MPS-Service & Support team.

T. +31 174 615715
E. 

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.

*|MC:SUBJECT|*

De tuinbouwsector, de markt en de consument veranderen in een hoog tempo. Nieuwe teelttechnieken, andere toepassing van gewasbeschermings-middelen en een consument die steeds vaker vraagt naar duurzame producten. MPS wil blijven aansluiten op de behoeften en wensen van klanten en de markt. Om dit ook in de toekomst goed te kunnen doen zet MPS in op innovatie van al haar producten en diensten; we zijn onder andere druk bezig met onze ICT toepassingen en nieuwe online- en realtime- tools. Ook de ontwikkeling van MPS-ABC versie 2019 is in volle gang.
We leggen nóg meer nadruk op de dialoog met onze klanten en stakeholders. Daarom vinden er deze maand weer twee nieuwe bijeenkomsten plaats van het MPS-Klantenpanel. Dit om in gesprek te blijven en onze plannen te toetsen aan onze klanten en stakeholders uit de gehele keten. 
 
We hebben inmiddels onze 500ste MPS-GAP deelnemer mogen verwelkomen. Eén van de eerste audits (MPS-GAP versie 11; gebenchmarkt met GLOBALG.A.P.) is uitgevoerd bij ‘SOGO by Dümmen Orange’ in Taiwan. Daarnaast vond de lancering van de Green florist plaats waar de MPS-Groep de toetsing en borging voor verzorgt. We zijn dus volop in beweging om duurzaamheid in de gehele sierteeltketen naar een nog hoger plan te tillen.
 
Yolande van den Boom
CEO MPS-Groep
MPS-Groep gaat nieuwe label Green florist toetsen en borgen
Topbloemen.nl heeft een nieuw duurzaamheidskeurmerk, Green florist, gelanceerd. Bloemisten met dit keurmerk dragen aantoonbaar op een positieve manier bij aan natuur, mens en milieu. 

Zowel de boeketten als de bloemisten worden getoetst door MPS-ECAS. Duurzame boeketten van de Green florist bestaan voor ten minste 80% uit bloemen met een aantoonbare MPS-A of MPS-A+ kwalificatie. Green florist-bloemisten worden daarnaast getoetst op onderdelen als duurzame inkoop, afvalscheiding, elektriciteit, transport, personeel en traceerbaarheid. 
De traceerbaarheid van bloemen, en dus het kunnen garanderen van de duurzaamheid, is steeds vaker een harde eis waar organisaties aan moeten voldoen. MPS heeft het platform volgjebloemofplant.nl dat kwekers faciliteert via deze website te laten zien hoe duurzaamheid op de bedrijven wordt toegepast. Bij het track & trace systeem van volgjebloemofplant.nl gaat het met name om mono-boeketten en planten. De Green florist is een goede toevoeging in traceerbaarheid van mixboeketten en het verduurzamen van de gehele keten. 
Land in beeld: Taiwan
De vraag naar MPS-certificering vanuit Taiwan groeit gestaag. Het wordt voor kwekers in dit land steeds belangrijker om op een transparante en duurzame manier te produceren. Kwekers krijgen namelijk steeds vaker de vraag vanuit Nederlandse Phalaenopsis- en Anthuriumkwekers naar MPS-ABC gecertificeerde producten. Veel van deze kwekers zijn namelijk MPS-GAP gecertificeerd en moeten daarom uitgangsmateriaal kopen dat MPS-ABC gekwalificeerd is. 
Een voorbeeld van een leverancier van uitgangsmaterialen gevestigd in Taiwan is SOGO by Dümmen Orange. Het bedrijf is vooral gefocust op het veredelen van Phalaenopsis en de weefselkweek voor markten in o.a. Noordwest-Europa, de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië. Dit bedrijf is al jaren MPS-GAP en MPS-ABC gecertificeerd. Een van de eerste MPS-GAP versie 11 audits (gebenchmarkt met GLOBALG.A.P.) is hier uitgevoerd. 

MPS-ECAS-auditor Leen van Driel was afgelopen week in Taiwan om, naast het uitvoeren van enkele audits, een presentatie te geven aan de Taiwan Floriculture Exports Assicioation (TFEA). De TFEA is een organisatie waar veel partijen uit de sierteeltsector bij zijn aangesloten; denk hierbij aan vermeerderaars, handelsbedrijven en kwekers. Tijdens deze bijeenkomst werd MPS-certificering toegelicht en ook hoe MPS kwekers kan faciliteren duurzamer te produceren. In totaal waren er ruim 100 belangstellenden uit de sector aanwezig.
Het MPS-vignet; heeft u alles op orde?
Op 23 augustus 2017 is het uniforme MPS-vignet geïntroduceerd. Dit vignet is in de plaats gekomen van een veelvoud aan MPS-vignetten en logo’s die tot op dat moment in de sierteeltsector werden gebruikt. In combinatie met het interactieve platform www.volgjebloemofplant.nl , draagt het uniforme MPS-vignet bij aan uniforme werkwijze en labeling van producten afkomstig van MPS gecertificeerde bedrijven, en biedt het de consument transparantie.

De oude vignetten mogen tot en met het einde van dit jaar gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2019 mogen de oude vignetten van de betreffende certificaten niet meer gebruikt worden voor de lopende zaken, waaronder verpakkingen, plantenstekers etc.

Hier vindt u meer informatie.

Agenda

 
In oktober gaan weer nieuwe basiscursussen van start in het kader van Duurzame Verantwoorde Glastuinbouw: basis- en vervolgcursussen Het Nieuwe Telen (HNT) en cursussen Plantweerbaarheid. LTO Glaskracht Nederland organiseert deze cursussen met financiële ondersteuning van Kas als Energiebron. In de nieuwe cursussen wordt ruimte ingepland voor gastlessen. Zo kan bijvoorbeeld in de basiscursus HNT kennis worden gemaakt met aspecten van plantweerbaarheid en in de cursus Plantweerbaarheid wordt de invloed van klimaataspecten en de rol van HNT door een gastdocent behandeld. Klik hier voor meer informatie. 
 

Vacatures

Word jij onze nieuwe collega?
 • Vacature medewerker binnendienst
 • Vacature senior auditor
 • Vacature auditor
 • Vacature auditor voedselveiligheid
Bekijk hier onze vacatures

Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met het MPS-Service & Support team.

T. +31 174 615715
E. 

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.