mps-ecas.jpg

*|MC:SUBJECT|*
Het is alweer november. De tijd vliegt als je het druk hebt en druk hebben we het bij MPS. Gelukkig zijn we druk met goede dingen. Onlangs hebben we het 500e MPS-GAP certificaat mogen uitreiken aan Griffioen Wassenaar en deze week hebben we de 100e deelnemer aan MPS-ProductProof (Van Veen Gerbera) mogen verwelkomen. Dat duurzaamheid in de tuinbouwsector hoog op de agenda staat merken wij bij MPS dagelijks. We zijn dan ook onze organisatie aan het voorbereiden op nog veel meer deelnemers. 
Dat vraagt automatisering van onze processen en digitalisering van onze producten. Voortgang waarover wij in de komende periode verder zullen berichten. Ik ben heel trots op alle MPS deelnemers die de stap zetten naar het verduurzamen van hun bedrijfsvoering en daarmee de milieubelasting van hun processen verlagen. Ik ben ook trots op al mijn MPS collega’s die de groeiende stroom MPS deelnemers opvangen, verwelkomen en zich iedere dag inzetten om optimale support aan onze deelnemers te verlenen.

Yolande van den Boom
CEO MPS-Groep
Bekendmaking 100e MPS-ProductProof deelnemer tijdens RFH Trade Fair: Van Veen Gerbera
 
Tijdens de openingsdag van de RFH Trade Fair is de 100e deelnemer aan MPS-ProductProof bekend gemaakt; Van Veen Gerbera uit De Lier. 

Duurzaam ondernemerschap staat hoog in het vaandel bij Van Veen. Aad van Veen: “We zijn al meer dan 20 jaar MPS-ABC deelnemer, MPS-Socially Qualified, en nu dus ook MPS-ProductProof deelnemer. Van Veen Gerbera, wil als onderdeel van Colours of Nature, graag bij de koplopers in de sierteelt blijven meelopen. Dit vergt een continue inspanning.” 
Kwekers die aan MPS-ProductProof deelnemen zijn van de 4-wekelijkse registratie overgestapt op een dagregistratie voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast worden er gedurende de teelt monsters genomen (minimaal 4 per jaar). Op deze manier ontstaat er een betrouwbaar overzicht van de werkzame stoffen die enerzijds geregistreerd zijn en anderzijds worden aangetroffen in de monsters. Zij worden getoetst aan het wettelijk kader en op verzoek, aan de bovenwettelijke lijsten. Hierbij is het mogelijk om lijsten te selecteren waardoor in een oogopslag zichtbaar is of producten voldoen aan de eisen van een specifieke retailer of marktpartij. 

MPS-ProductProof is daarmee een perfecte transparantie-tool die aantoonbaar maakt dat bepaalde werkzame stoffen ontbreken in en op sierteeltproducten. Voor afnemers biedt MPS-ProductProof garanties; zij mogen er op vertrouwen dat deze producten vrij zijn van bepaalde werkzame stoffen en kunnen zo waarborgen dat de geleverde producten duurzaam geteeld zijn. Yolande van den Boom (CEO MPS-Groep): “MPS-ProductProof is een unieke tool voor kwekers en handelaren om het gebruik van werkzame stoffen actueel inzichtelijk te hebben en digitaal met ketenpartners te delen via het MPS Trade Portal”. 
MPS geeft presentatie tijdens GLOBALG.A.P. Summit 2018 
Tijdens de GLOBALG.A.P. Summit 2018 van 5 t/m 7 november in Lima, Peru, heeft Leen Klaassen (coördinator Zuid-Amerika) een presentatie gegeven. Centraal stond de vraag wat de uitdagingen zijn op het gebied van duurzaamheid en hoe duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt in consumentengedrag. Onder andere de ambitie om duurzaam geproduceerde (sierteelt) producten de standaard te laten worden, keten transparantie en focusgebieden met betrekking tot duurzaamheid (gewasbeschermingsmiddelen, milieu, sociale aspecten) kwamen aan bod. "De conclusie die voorzichtig getrokken mag worden, is dat duurzaam produceren geen bijzonderheid mag zijn, maar juist tot de nieuwe minimale eis moet worden verheven en dient te worden gecommuniceerd naar de consument" aldus Klaassen.
Met GLOBALG.A.P. zijn diverse technische aspecten over certificering verder besproken en binnenkort verwachten we verdere afstemming, ook met de andere spelers, in het veld om duurzaamheid binnen handbereik van alle telers te brengen. Andere sprekers tijdens deze sessie waren Ximena Franco-Villegas, Directeur Asocolflores/Florverde (Colombia) en Johan Hulleman Head of QA, Jumbo Supermarkten B.V. Voor meer informatie: www.summit2018.org.
MPS presenteert Environmental Impact Indicator tijdens FSI-meeting op IFTF
 
Sinds 5 jaar organiseert FSI2020 een jaarlijkse ‘update’ meeting tijdens de IFTF in Vijfhuizen. Tijdens deze sessie presenteerde Jeroen Oudheusden (FSI2020) de belangrijkste thema’s waar de komende tijd de focus op zal liggen zoals ‘FSI Beyond 2020' en uitbreiding naar een ‘environmental scope’met ‘daily record keeping’ voor producenten. Harold Beek gaf namens MPS een presentatie over de environmental impact indicator (EII) die MPS heeft ontwikkeld. 

De EII  drukt de milieu-impact uit, in gebruikte hoeveelheid werkzame stoffen maal de potentiële risico’s van die stoffen. Het potentiële risico van een stof wordt bepaalt op basis van de  chemische eigenschappen van de stof (toxiciteit, afbreekbaarheid en mobiliteit) in combinatie met emissie beperkende factoren.

Alle winnaars Dutch Flower Group Awards 2018 zijn MPS deelnemers
Op donderdag 8 november zijn de Dutch Flower Group Awards 2018 uitgereikt in de stand van de Dutch Flower Group (DFG) tijdens de Royal Flora Holland Trade Fair in Aalsmeer. Het is inmiddels de 17e keer dat DFG met de Dutch Flower Awards haar ketenpartners letterlijk in de schijnwerpers zet. Karel Bolbloemen is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Snijbloemen. In de categorie Planten ging de onderscheiding naar Ammerlaan-Sosef uit Honselersdijk. Leybaert (België), gevestigd in Moerbeke-Waas, is uitgeroepen tot winnaar in de categorie Buitenlandse Leverancier.
Alle winnaars zijn MPS-ABC gecertificeerd en Leybaert en Ammerlaan-Sosef zijn beiden MPS-ProductPRoof deelnemers. In zijn speech gaf Marco Van Zijverden, CEO DFG aan dat op gebied van digitalisering op korte termijn grote stappen worden verwacht op mogelijke samenwerking in de sector. Daarnaast is duurzaamheid, het thema van de Dutch Flower Awards dit jaar, binnen de Dutch Flower Group en vele gelederen van de sierteeltsector een absolute prioriteit. Het realiseren van 90% sustainable sourcing staat centraal; hierbij wordt ook samengewerkt met bijvoorbeeld MPS en FSI2020.
(c) Dutch Flower Group/Fotomel.nl
Het MPS-vignet; heeft u alles op orde?
 
Op 23 augustus 2017 is het uniforme MPS-vignet geïntroduceerd. Dit vignet is in de plaats gekomen van een veelvoud aan MPS-vignetten en logo’s die tot op dat moment in de sierteeltsector werden gebruikt. In combinatie met het interactieve platform www.volgjebloemofplant.nl , draagt het uniforme MPS-vignet bij aan uniforme werkwijze en labeling van producten afkomstig van MPS gecertificeerde bedrijven, en biedt het de consument transparantie.

De oude vignetten mogen tot en met het einde van dit jaar gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2019 mogen de oude vignetten van de betreffende certificaten niet meer gebruikt worden voor de lopende zaken, waaronder verpakkingen, plantenstekers etc.
Hier vindt u meer informatie.
Vacatures
 
Word jij onze nieuwe collega?
  • Vacature Medewerker Binnendienst
  • Vacature Service & Support Medewerker
  • Vacature Auditor
  • Vacature Senior Auditor
  • Vacature Auditor Senior Substraten
  • Vacature Auditor Voedselveiligheid
Bekijk hier onze vacatures!
Wanneer u vragen heeft over één van de onderwerpen in deze Nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met het MPS-Service & Support team.

T. +31 174 615715
E. 

MPS heeft deze nieuwsbrief zorgvuldig samengesteld.
MPS is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen – zoals bijvoorbeeld geleden verlies of gederfde winst – ontstaan door acties ondernomen naar aanleiding van deze nieuwsbrief.