GLOBALG.A.P. heeft aangekondigd dat er een nieuwe versie (versie 6) van het schema van kracht wordt die beter aansluit op de huidige tijd en beter voldoet aan benchmarking met bijvoorbeeld de eisen van GFSI. MPS-ECAS gaat per 1 januari 2024 audits uitvoeren conform versie 6.

Hieronder geven wij u meer informatie over GLOBALG.A.P. versie 6.

  • Voortaan zijn er twee parallelle versies van de GLOBALG.A.P. standaard: IFA v6 Smart, die geschikt is voor de meeste bedrijven, en IFA v6 GFS voor degenen die certificering met GFSI-erkenning nodig hebben.
  • Er zijn slimmere, aangepaste checklists beschikbaar via de IFA v6-documentengenerator. Door een aantal voorloopvragen te beantwoorden, blijven alleen de vragen zichtbaar in de checklist die van toepassing zijn op uw bedrijf. U kunt een bedrijfsspecifieke checklist genereren, die gebruikt kan worden als document voor de interne audit (momenteel is de checklist via deze tool nog niet beschikbaar in het Nederlands).
  • Voortaan is er een meer resultaatgerichte, impactgedreven aanpak van het schema met bijvoorbeeld meer aandacht voor microbiologische gevaren.
  • Het wordt verplicht om continue verbeteringsplannen op te stellen, bijvoorbeeld met betrekking tot het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen.
  • Er zijn nieuwe en bijgewerkte duurzaamheidscriteria over onderwerpen als plastic, afval, CO2 en ontbossing.

Op de website van GLOBALG.A.P. kunt u alle relevante documenten vinden, waaronder de controlepunten en algemene eisen.

Op een later tijdstip zullen wij u verder informeren over de vereisten en versies van het vernieuwde schema.