Dit keurmerk afkomstig uit Duitsland richt zich met name op ketenbeheersing waaronder traceerbaarheid van vlees, maar ook groente- en fruitproducten. Het keurmerk wil een duurzame kwaliteit van levensmiddelen met betrekking tot hygiëne en gewasbeschermingsmiddelenresidu’s in de schakels productie, groothandel en detailhandel garanderen.

Richtlijnen

Het kwaliteitssysteem QS heeft regels voor de bedrijven in grote delen van de voedingsketen zoals:

• de vleesverwerkende keten startende vanaf de diervoederproductie tot aan de vleesverwerkende bedrijven en de winkel;

• de keten van de verse groenten en fruit, startende vanaf de tuinbouwsector tot en met de groothandel in groenten en fruit en de (met name Duitse) retailkanalen.

Het QS schema geeft richtlijnen voor de verschillende stappen in het productieproces, met name aanlevering, verwerking, stokkering, aflevering en transport. Daarnaast besteedt het schema ook aandacht aan algemene hygiënevoorschriften, opleiding van medewerkers en traceerbaarheid. Een afzonderlijk hoofdstuk geeft richtlijnen inzake residubewaking. Veel Duitse supermarkten stellen het QS certificering als eis om te mogen leveren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende scopes:

• QS Wholesale fruit, vegetables, potatoes
Deze scope is met name voor groothandel, agenten of logistieke dienstverleners.Indien uw bedrijf IFS logistics gecertificeerd is, kunt u dit certificaat laten erkennen door QS, zodat u QS producten mag verplaatsen. Neem hiervoor contact op met de certificatie instelling welke uw IFS certificaat verstrekt. Losse QS-logistiek certificatie is mogelijk via MPS-ECAS.

• QS Coördinator
U kunt uw bedrijf laten certificeren als QS-coördinator. Hierdoor heeft u de mogelijkheid GLOBALG.A.P. gecertificeerde telers aanmelden in de QS-database.

Kenmerken

Nauwkeurige inspecties

Betrouwbare traceerbaarheid

Duidelijke labels